Bardejov investovalo do pamiatok UNESCO za 10 rokov vyše 10 mil. eur

08.12.2013 Bardejov

Bardejov 8. decembra (TASR) - Mesto Bardejov spoločne s komplexom stavieb tvoriacich židovské suburbium zo začiatku 18. storočia je zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO od roku 2000. Za posledných desať rokov tieto pamiatky navštívili mnohí turisti, ale prešli aj množstvom zmien.

"Najvzácnejšou časťou mesta je Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou Sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou, prvou stavbou renesancie na území Slovenska, kde je umiestnená expozícia Šarišského múzea Slobodné kráľovské mesto Bardejov. Väčšina miest už prešla aspoň čiastočnou rekonštrukciou, najrozsiahlejšia bola reanimácia námestia, ktorá sa začala v roku 2002 a skončila v roku 2004," povedal vedúci kancelárie primátora mesta Bardejov Jozef Guliga.

Preinvestovaných tu bolo podľa jeho slov takmer 1,5 milióna eur. Išlo o najväčšiu z 35 investičných akcií na kultúrnom dedičstve za posledných 10 rokov, nešlo len o rekonštrukcie a reštaurovanie, ale napríklad aj o reštaurátorské výskumy.

Medzi posledné opravy patrí tohtoročná rekonštrukcia poslednej doteraz neopravovanej ulice v mestskej pamiatkovej rezervácii. Ide o Stöcklovu ulicu, ktorej prvá etapa opravy začala ešte v apríli tohto roka a ukončená bola len nedávno. Rozpočtový náklad na rekonštrukciu je viac ako 416.000 eur. Ide o kompletnú rekonštrukciu ulice, od výmeny rozvodov vody, kanalizácie, plynu, elektrického osvetlenia až po konečné úpravy ulice dlažbou z andezitových kociek, osadenia mobiliáru, lavičiek, odpadkových košov a prezentácie odkrytej studne. Druhá etapa by sa mala uskutočniť v budúcom roku.

Celkovo investovali do pamiatok UNESCO v meste za 10 rokov viac ako 10,74 milióna eur. Väčšinou išlo o financie z grantov, ale nemalé prostriedky podľa Guligu investovalo aj samotné mesto.

Okrem námestia je v Bardejove nemenej významné a zaujímavé aj opevnenie mesta. Fortifikačný systém Bardejova patrí k najdokonalejším a najzachovalejším opevneniam miest v Európe. Ozdobou mesta je napríklad aj františkánsky kláštor s kostolom sv. Jána Krstiteľa.
 
 
 

Vyberte región